Τα αναβολικά στεροειδή αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στους νέους

από Γεώργιος Παπαδήμας | 22 Αυγούστου 2019  
 
Αναβολικά Στεροειδή  
Τα αναβολικά στεροειδή μπορεί να έχουν μόνιμη επίδραση στην καρδιά βάση πρόσφατης μελέτης, εφόσον λαμβάνονται για δύο ή περισσότερα χρόνια.  
 
Δημοσιευμένη μελέτη στο περιοδικό Circulation της American Heart Association, ερεύνησε τις συνέπειες της μακροχρόνιας χρήσης στεροειδών στην καρδιά. Τα αναβολικά στεροειδή είναι συνθετικές ουσίες, οι οποίες προέρχονται από την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη, η οποία αυξάνει το μέγεθος και την δύναμη των μυών. Ενώ τα στεροειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία ορισμένων προβλημάτων υγείας, όπως καθυστερημένη εφηβεία, πολλοί νέοι τα έχουν πάρει χωρίς συνταγή για να ενισχύσουν την αθλητική απόδοση ή εμφάνιση τους. Η λήψη μεγάλων δόσεων παράνομα μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς.  
 
Στην πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στην Αμερική ερευνητές χρησιμοποίησαν τεστ απεικόνισης για να συγκρίνουν την καρδιακή λειτουργία των χρηστών στεροειδών έναντι των μη χρηστών.  
 
Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χρήστες στεροειδών είχαν σημαντικά επηρρεασμένη καρδιακή λειτουργία συγκριτικά με αυτούς που δεν χρησιμοποιησαν ποτέ στεροειδή. (Η καρδιακή λειτουργία επηρεάστηκε σημαντικά.)  
 
Επίσης διαπίστωσαν ότι οι χρήστες στεροειδών είχαν σημαντικά μεγαλύτερη συγκέντρωση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες από αυτή των μη χρηστών. Η συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας είναι ένας δείκτης καρδιαγγειακής νόσου.  
 
Αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους της που αποδεικνύει τις αρνητικές επιπτώσεις της μακροχρόνιας χρήσης στεροειδών στην καρδιά. Σύμφωνα με τους συγγραφείς θα πρέπει να χρησιμεύσει ως έντονη προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της χρήσης στεροειδών. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η λήψη στεροειδών, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην καρδιά. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι όσο περισσότερη χρήση στεροειδών έχει γίνει με την πάροδο του χρόνου τόσο χειρότερη θα είναι η καρδιακή βλάβη. Οι ειδικοί ελπίζουν τα ευρήματα αυτά να οδηγήσουν στην μείωση της χρήσης στεροειδών.  
 
Πηγή: https://www.cardiosmart.org/News-and-Events/2017/07/Anabolic-Steroids-Increase-Risk-for-Heart-Disease-in-Young-and-MiddleAged-Men

Copyright © 2024 subtitleDesigned by Georgios Kavalieratos
xml